Spolu 11 ambulancií záchrannej zdravotnej služby zo Slovenska aj so záchranármi pomáhalo na južnej Morave, ktorou sa prehnalo tornádo a zranili sa stovky ľudí. Pomoc pre oblasť, ktorá pripomínala scény z vojny, odštartoval telefonát na linku tiesňového volania 155 zo susednej ČR. Volali nám z Operačného strediska ZZS Brno a požiadali o pomoc. Už o dve minúty na to sme kontaktovali štátneho tajomníka MZ SR a informovali o situácii a požiadavke na pomoc. Presne o 20:24 hod. sme dostali pokyn z MZ SR o vyslanie zdravotníckej pomoci a vydali  ho 7 ambulanciám ZZS z Bratislavy a 4 ambulanciám ZZS z Trnavského kraja – celkovo zasahovalo 11 ambulancií ZZS. Na miesto prišli o 22:14 hod., 4 posádky ZZS v Trenčianskom kraji boli pripravené na aktiváciu v prípade ďalšej požiadavky. Ambulancie ZZS previezli spolu 5 pacientov do nemocníc Brno a Kyjov, jedna imobilná pacientka bola  prevezená našou posádkou do náhradného ubytovania v Mikulčiciach. O 23:20 hod. nás Operačné stredisko ZZS Brno kontaktovalo s tým, že viac posádok ambulancií ZZS nie je z našej strany potrebných.

Za profesionálny a rýchly manažment pomoci slovenských zdravotníckych záchranárov osobne poďakoval operátorom tiesňovej linky 155 minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Na diaľku poďakoval aj záchranárom, ktorí zasahovali priamo v epicentre katastrofy. „Ďakujem kolegom z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby za okamžitú reakciu, informovanie ministerstva zdravotníctva a spoločnú tímovú prácu, vďaka ktorej sme mohli kolegom v Česku okamžite pomôcť. V čase nešťastia ihneď, ako sme boli o ňom informovaní, som okamžite vydal pokyn na vyslanie pomoci. Priamo na mieste zasahovali ambulancie záchrannej zdravotnej služby z bratislavského a trnavského regiónu,“ uviedol minister.

Tímu, ktorý slúžil počas štvrtkovej noci, poďakoval aj riaditeľ Operačného strediska ZZS SR Juraj Kottner. Gesto spolupatričnosti a solidarity naprieč krajinami, je podľa neho o to cennejšie, že z osobného voľna prišli pomôcť operátorom ich kolegovia. „Nestoja tu teraz s nami, ale práve im patrí najväčšia vďaka,“ uzavrel.