Je pre nás nesmiernou cťou, že sa naši operátori tiesňovej linky stali laureátmi až dvoch Zlatých záchranárskych krížov a dvoch čestných uznaní. Ide o historicky najvyšší počet týchto nadrezortných ocenení pre Operačné stredisko ZZS SR, ktorého operátori v ôsmich krajských operačných strediskách 24 hodín denne a 7 dní v týždni zachraňujú zdravie a životy.

Operátori Krajských operačných stredísk (KOS) ZZS Bratislava a Trnava získali Zlatý záchranársky kríž spoločne so ZZS Bratislava za profesionálny zásah a pomoc susednej Českej republike, ktorú 24. júna 2021 zasiahlo ničivé tornádo.

Prvé volanie o pomoc prijalo z českej strany KOS Trnava o 19:54. Tornádo kúsok od hraníc? Znelo to až neuveriteľne.
Išlo o bezprecedentnú udalosť, pri ktorej veterná smršť zasiahla veľkú oblasť južnej Moravy a boli hlásení zranení aj zničená infraštruktúra. Operačné stredisko ZZS SR (OS ZZS SR) reagovalo okamžite s vyslaním pomoci. Vzhľadom na to, že nemáme podpísanú zmluvu medzi SR a ČR o cezhraničnej spolupráci, bolo so žiadosťou o zdravotnícku pomoc kontaktované aj MZ SR. Pomoc odobril priamo minister a rozbehla sa záchranná akcia. Na miesto smerovali prvé posádky, spolu 9, boli aktivované ďalšie 4 do zálohy. Bola preverená kapacitná priepustnosť nemocníc v SR pre prípad, ak by bolo potrebné poskytnúť pacientom zdravotnú starostlivosť. Osobné voľno zrušilo niekoľko kolegov a nastúpili do služby.

Zlaté záchranárske kríže si v Prezidentskom paláci prevzali vedúci operátor KOS ZZS Bratislava Dalibor Pavlík, supervízorka zmeny Anna Pastirčíková a hlavný záchranár ZZS Bratislava Adam Antl. Čestné uznanie obdržali Martin Dobre, Adriana Klačanová, Juraj Markovič, Alžbeta Žilínková, Juraj Baláž (in memoriam), Zlatica Balážová, Mária Danišková, Monika Jankovičová, Jana Bartakovičová a Andrej Figura.

Druhý záchranársky kríž dostal operátor linky 155 zo žilinského KOS Andrej Kvasnica za excelentne zvládnutý pôrod, a to vďaka komunikácii s oteckom Petrom Krčmárom. Tento hovor bol výnimočný excelentnou spoluprácou volajúceho s operátorom. Robil presne to, čo mu Andrej hovoril, nepanikáril a v kritickej chvíli tak bol veľkou oporou pre svoju rodiacu ženu. Andrej zaň dostal spolu s Petrom Zlatý záchranársky kríž.

Prvé z dvoch čestných uznaní putuje na KOS Nitra, ktorého operátor Juraj Jambor inštruoval Janu Tahotnú, aby použila automatický externý defibrilátor (AED) pri záchrane ľudského života a to druhé patrí za výnimočný prínos Jánovi Vidovi. Práve on rozbehol register AED na OS ZZS SR, v ktorom aktuálne evidujeme 2500 týchto život zachraňujúcich prístrojov, rozmiestnených v rôznych častiach Slovenska a „vidíme“ ich. Pri záchrane ľudského života sa register stal pracovným nástrojom pre operátorov tiesňovej linky 155 v prípadoch, keď sa záchranka v danej lokalite momentálne nenachádza a prístroj AED je na blízku. Vedia záchrancu inštruovať, aby prístroj použil. Počet prípadov, kedy ich využijú, rastie a rovnako aj počet pacientov, ktorým prístroj pomohol zachrániť život. Janko je aj autorom myšlienky Mapy AED, ktorú nájdete na https://155.sk/mapa-aed/

Zlaté záchranárske kríže dostali aj príslušníci HaZZ a Polície SR. Spolu bolo udelených sedem Zlatých záchranárskych krížov a štyri čestné uznania. Laureátov ocenení prijala na audiencii prezidentka SR Zuzana Čaputová.