Prírodná ľadová plocha je pri vzostupe teplôt rizikom, operátori tiesňovej linky 155 odporúčajú vyhýbať sa neznámemu prostrediu obrázok

V súvislosti so vzostupom vonkajších teplôt Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky upozorňuje na riziká prírodných ľadových plôch. Operátori tiesňovej linky 155 odporúčajú, aby sa na nich ľudia vždy pohybovali iba v prítomnosti svedkov, vyhýbali sa nesúvislej ľadovej pokrývke vodnej plochy a neznámemu prostrediu.

„Volania na tiesňovú linku 155 z dôvodu, že sa pod niekým prepadol ľad sa opakujú každoročne. Aj počas tejto sezóny sme už zaznamenali úmrtia z takýchto dôvodov. K podchladeniu a topeniu s následkom smrti môže prísť totiž v takýchto prípadoch doslova do niekoľkých minút,“ vysvetlil riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Osama Al – Khaldi.

Lekár operačného strediska Martin Balko v tejto súvislosti upozornil, že ak sme svedkami takejto situácie a chceme pomôcť do príchodu profesionálov, pre vlastnú bezpečnosť sa nikdy po ľade nemáme pohybovať behom či chôdzou. „Približovať sa môžeme opatrným posunom ležiac, ideálne s pomocou plochej plávajúcej pomôcky, napríklad s doskou, paddleboardom a podobne,“ vysvetlil. Zároveň upozornil, že v takýchto prípadoch je dôležité dbať aj na istenie záchrancu. Privolanie profesionálnej pomoci zdravotníckych záchranárov a spolupráca hasičov je v takýchto situáciách samozrejmosťou.

Po vytiahnutí je dôležité v prvom rade odstrániť pacientovi mokrý odev a zabezpečiť pasívny ohrev suchou dekou, prípadne termofóliou, ktorá je bežne dostupná v autolekárničke. Následne je potrebné čo najskôr presunúť pacienta  do vyhriateho interiéru. „Ak je pacient pri vedomí, je ideálne zabezpečiť mu teplý čaj, v žiadnom prípade však nie alkohol,“ upozorňuje doktor Balko. V prípade, že pacient nie je pri vedomí a nedýcha, je potrebné okamžite po vytiahnutí z vody začať s resuscitáciou, predovšetkým masážou srdca, a pokračovať podľa inštrukcií operátora tiesňovej linky až do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

FOTO: ILUSTRAČNÉ