Svetový deň prevencie samovrážd: V akútnej situácii kontaktujte linku 155 obrázok

10. septembra si pripomíname Svetový deň prevencie samovrážd. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR (OS ZZS SR) to vníma ako príležitosť hovoriť o pomoci ľuďom, ktorí nad ukončením života uvažujú. Pretože práve operátori tiesňovej linky 155 sú tí, ktorí často prichádzajú do kontaktu s ľuďmi v psychickom prežívaní, ktoré ohrozuje ich zdravie a život.

Za rok 2023 operátori tiesňovej linky 155 vyslali ambulancie záchrannej zdravotnej služby spolu k 2951 prípadom, pri ktorých bola stanovená diagnóza „pokus o samovraždu“. Z toho bolo 2494 pacientov prevezených do zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti. Do 31. augusta tohto roka evidujeme 2118 takýchto výjazdov s následným transportom 1795 pacientov do nemocníc. Čo znamená, že do konca roka predpokladáme minimálne rovnaký počet výjazdov k pacientom so suicidálnymi sklonmi,“ hovorí Osama Al-Khaldi, riaditeľ OS ZZS SR.

Napriek tomu, že sú naši operátori trénovaní na tento typ hovorov, sú to pre nich mimoriadne psychicky náročné situácie. „Zo strany volajúceho prevládajú intenzívne emócie a častokrát neochota spolupracovať. Prioritou pre operátora je, aby pacient počkal v bezpečí na príchod záchrannej zdravotnej služby,“ vysvetľuje riaditeľ Osama Al-Khaldi.

V týchto prípadoch sú pre našich operátorov k dispozícii na konzultáciu odborníci z referátu psychológie, ktorí pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd pripomínajú rizikové faktory a základné zásady pomoci ľuďom s úmyslom ukončiť svoj život. „Najčastejšie je to pomenovanie svojich úvah alebo túžob o tom, že už nechcú ďalej žiť. Popisujú zároveň psychickú bolesť, beznádej, pocity viny, bezmocnosť či osamelosť,“ hovorí psychologička Andrea Husárová. Ďalším náznakom rizika je, ak sa tieto myšlienky spoja aj s objektívne záťažovými životnými situáciami ako rodinný, či partnerský konflikt, strata zamestnania, školský neúspech, vylúčenie z kolektívu či závažné ochorenie, ale aj v prípade, že v minulosti človek prežil traumu v súvislosti s násilím, stratou blízkej osoby alebo pochádza z dlhodobo traumatizujúceho rodinného prostredia. „Úľavu prinesie možnosť hovoriť o svojich trápeniach a priestor pre ventiláciu emócii ako sú smútok, strach či hnev. Odborná pomoc je však nevyhnutná obzvlášť v situáciách, kedy náš blízky pomenováva aj konkrétne spôsoby ukončenia života, keď sa už v minulosti pokúsil o samovraždu, ak nadmerne konzumuje alkohol či iné psychoaktívne látky,“ popisuje A. Husárová.

Pomoc pre ľudí s úmyslom ukončiť život ako aj pre ich blízkych poskytujú linky psychologickej pomoci, ktoré sú zverejnené na internetovej stránke Ligy za duševné zdravie alebo na internetovom portáli www.pomocexistuje.sk . Mnohé z týchto kontaktov sú bezplatné a dostupné nonstop. „V akútnej situácii, keď náš blízky započal suicidálne konanie alebo je k nemu silne vnútorne motivovaný, je však nevyhnutné kontaktovať linku tiesňového volania 155,“ dodáva riaditeľ Osama Al-Khaldi. Viac informácii o téme nájdete aj na sociálnych sieťach Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.