Novinka: Štartujeme prevádzku ambulancií v režime RV (Rendez-vous) obrázok

Operačné stredisko ZZS SR v spolupráci s troma poskytovateľmi ZZS spúšťajú od augusta prevádzku úplne nového typu ambulancií rýchlej lekárskej pomoci v stretávacom režime RV (Rende-vous). Tento typ ambulancií záchrannej zdravotnej služby pribudol do Zákona č.578/2004 o poskytovateľoch ZZS takmer presne pred rokom, 1.8.2023.

„Tento nový typ sanitiek prinesie pre našich pacientov ďalšie zlepšenie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby a skrátenie času, za ktorý sa k pacientovi v ohrození života dostane potrebná odborná zdravotná starostlivosť. Naša urgentná medicína sa tak opäť posúva vpred a verím, že takéto ambulancie, ktoré sa osvedčili aj v iných európskych krajinách, sa po testovacej prevádzke objavia vo viacerých regiónoch Slovenska,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

,,Som úprimne rád, že presne po roku môžem za Operačné stredisko ZZS SR s radosťou oznámiť, že po dlhých mesiacoch odbornej a precíznej prípravy, od 1.augusta 2024 spúšťame testovaciu prevádzku tohto systému,” povedal Osama Al-Khaldi, riaditeľ Operačného strediska ZZS SR.

V prevádzke budú od tohto dátumu zatiaľ tri nové ambulancie, v spomínanom režime RV, u troch poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby v rámci Slovenska. Konkrétne sa do projektu zapojí ZS Košice s RV Košice, ZZS Bratislava s RV Žilina a RZP, a.s. s posádkou RV v Trenčíne, ktoré na to získali od Ministerstva zdravotníctva SR aj právoplatné rozhodnutia. Súčasne na spoločných stretnutiach garantovali materiálnu, technickú, aj personálnu pripravenosť.

Projekt je výzvou nielen pre Operačné stredisko ZZS SR, ale aj samotných poskytovateľov. Lekári a zdravotnícki záchranári budú získavať skúsenosti, ako v rámci novej posádky typu RV pracovať a efektívne využiť jej potenciál. Skúsenosti sa budú v pravidelnom cykle vyhodnocovať.

V prípade splnenia kritérií na vyslanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby s lekárom bude mať operátor LTV 155 v troch krajských mestách možnosť vysielať posádku RLP alebo RV. Ambulancia RV predstavuje optimalizáciu a zefektívnenie využívania lekára v záchrannej zdravotnej službe, pretože ak stav pacienta počas transportu nevyžaduje prítomnosť lekára, tak pacienta transportuje posádka RZP a ambulancia RV sa uvoľní a je pripravená na ďalší zásah k pacientovi v ohrození života. Zavedenie nového typu posádky RV do systému zvýši pre operátorov LTV 155 náročnosť dispečerského riadenia, na to sme ale pripravení.

,,Ide o historický moment, pretože na konci tohto zložitého procesu a následnom ostrom štarte systému do plnej prevádzky, za Operačné stredisko ZZS SR očakávam, že sa urgentná medicína a prednemocničná starostlivosť na Slovensku ešte viac priblíži štandardom vyspelých európskych krajín,” dodal riaditeľ Operačného strediska ZZS SR.

Inšpiráciou pre Slovensko bola aj Česká republika, kde systém ambulancií RV funguje efektívne najmä vo veľkých mestách. Ako prvá ho celoplošne využíva Praha. V uplynulých desaťročiach postupne českú metropolu nasledovali aj ďalšie mestá.