Pozrite si sociálny experiment. Video TU. Skrytá kamera snímala na rušnom mieste figuranta, ležiaceho na lavičke. Slušne oblečeného, čistého, bez igelitiek. Za hodinu prešli okolo stovky ľudí. Výsledok sa dozviete vo videu, aj na konci tohto statusu.

Sociálny experiment bol súčasťou našej dnešnej tlačovej konferencie s organizáciou De Paul Slovensko, ktorá sa stará o bezdomovcov. Hovorili sme o rizikách podchladenia, o dátach, ale aj o ľahostajnosti a nevšímavosti, ktorá môže mať fatálne následky. Tento problém nechceme zúžiť len na ľudí bez identity. Na ulici môže skolabovať ktokoľvek a kedykoľvek. Rovnako, každého z nás môžu postihnúť vážne zdravotné ťažkosti. Buďme preto všímaví.
Na tiesňovej linke 155 sa žiaľ stretávame aj s tým, že okoloidúci často len zavolajú na 155 a idú ďalej. Nezastavia sa pri človeku, nespýtajú sa, či nepotrebuje pomoc a to ani napriek výzve operátora. Spoliehajú sa na to, že príde záchranka. Len zavolať na tiesňovú linku 155 však nestačí. Do príchodu záchranárov uplynú cenné minúty. Ak človek bojuje o život, môže to byť preňho neskoro.

TRI KROKY PRE POMOC
Zastavte sa pri človeku ležiacom na zemi a nadviažte kontakt. Spýtajte sa, či nepotrebuje pomoc. Je možné, že pomoc nepotrebuje, alebo ju odmietne. V takom prípade to, samozrejme, rešpektujte.
Ak nereaguje, prípadne má problémy s dýchaním či viditeľné poranenie, volajte tiesňovú linku 155. Automaticky zavolať tiesňovú linku však nestačí, treba sa presvedčiť, v akom stave je ležiaci človek. Poskytnite prvú pomoc. Operátor vás bude po telefóne inštruovať, čo máte robiť. Do príchodu záchranky s pacientom – s výnimkou inštrukcií operátora – nehýbte, len sledujte stav vedomia a dýchania. Ak nedýcha, začnite podľa telefonických pokynov operátora s oživovaním, teda kardiopulmonálnou resuscitáciou (KPR).

Ak je ležiaci človek v poriadku, komunikuje s vami a potvrdí, že nemá žiadne zdravotné problémy, môžete mu ponúknuť, že mu pomôžete dostať sa do tepla. Ak má o pomoc záujem, spôsobov je viacero – prokryte ho a ak je to možné, vymeňte vlhké alebo mokré šaty za suché. Ak nemáte k dispozícii suchý odev, môžete podchladeného prikryť termofóliou, prípadne použite spací vak, deky a podobne. Dôležité je hýbať s ním čo najmenej. Môžete privolať mestskú políciu na čísle 159 alebo zavolajte na linku pomoci ľuďom bez domova na číslo 0949 655 555. Terénni pracovníci prídu a pomôžu na mieste.
A odpoveď na otázku? Pri figurantovi sa zastavili traja ľudia.