Ocenenie EMS Angels

Presnejšie vďaka záchranným zdravotným službám ZaMED, RZP a.s. a Košickej záchranke, ktoré ho získali v Berlíne ako prvé záchranky zo Slovenska. Ide o najvyššie ocenenie v oblasti prednemocničnej zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou.
Sme nesmierne radi, pretože aj táto cena dokazuje, že tvrdá práca, vzdelávanie, zavedenie štandardizovaných postupov a kontinuálne tréningy majú veľký význam. Posúvajú systém záchrannej zdravotnej služby vpred a starostlivosť o pacientov je rýchlejšia a efektívnejšia. A to je najdôležitejšie.

ZaMED sa už v minulom roku dostal v oblasti zdravotnej starostlivosti o pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou (NCMP) medzi 9 najlepších záchraniek v Európe, kedy v Lisabone získal platinové EMS Angels. Dôvod pre radosť však majú aktuálne aj ďalší dvaja spomínaní poskytovatelia ZZS zo Slovenska, ktorí sa zúčastnili medzinárodného hodnotenia prvýkrát – RZP, a.s. a Záchranná služba Košice, ktorá získala Diamond Angels pre región Trebišov a Košice. Porota ocenila aj ich prácu.

NCMP patrí k život ohrozujúcim stavom a v prípade príznakov je potrebné okamžite kontaktovať tiesňovú linku 155. Nezdržiavať sa prevozom vlastnou dopravou k lekárovi.
Pri NCMP dochádza k upchatiu alebo k prasknutiu ciev v mozgu a následne k nedostatočnému okysličeniu a odumieraniu mozgového tkaniva. Pri včasnom neposkytnutí pomoci patrí k fatálnym následkom znížená kvalita života až smrť.
K príznakom patrí pokles ústneho kútika alebo očného viečka, neschopnosť usmiať sa, jednostranné oslabenie, tŕpnutie končatín, tváre alebo polovice tela, porucha reči – zlá výslovnosť, prípadne vôbec pacient nerozpráva a silné bolesti hlavy až závrate.