Hubárska sezóna je v plnom prúde a žiaľ, pribúdajú aj prvé prípady otráv. Pripravili sme preto malý manuál ako na bezpečnú konzumáciu húb.
Prevencia:
  • Nezbierajte, nevarte, nejedzte neznáme huby.
  • Skladovanie v chladničke max 12 hodín na voľnom vzduchu (nesmú byť zabalené, zakryté).
  • Nejedzte huby večer – trávenie zaťažuje celý organizmus.
  • Deťom lesné huby až od 6 rokov.

Príznaky:

  • Ťažoba na žalúdku do 30 minút po konzumácii.
  • Napínanie na vracanie až vracanie – aj s odstupom 30 minút až 12 hodín po konzumácii v závislosti od požitých húb.
  • Vodnatá hnačka – 3 – 12 hodín od konzumácie.
  • Kŕčovité bolesti brucha.
  • Malátnosť, únava.

Prvá pomoc:

  • Uchovať zvyšky húb, jedla, zvratkov na analýzu.
  • Pri prvých neistých príznakoch domáci výplach žalúdka s pridaním absorpčného uhlia.
  • Pri pretrvávajúcich či úporných príznakoch kontaktovať lekára prípadne zabezpečiť transport do nemocnice.