
Hubárska sezóna je v plnom prúde a žiaľ, pribúdajú aj prvé prípady otráv. Pripravili sme preto malý manuál ako na bezpečnú konzumáciu húb.
Prevencia:
- Nezbierajte, nevarte, nejedzte neznáme huby.
- Skladovanie v chladničke max 12 hodín na voľnom vzduchu (nesmú byť zabalené, zakryté).
- Nejedzte huby večer – trávenie zaťažuje celý organizmus.
- Deťom lesné huby až od 6 rokov.
Príznaky:
- Ťažoba na žalúdku do 30 minút po konzumácii.
- Napínanie na vracanie až vracanie – aj s odstupom 30 minút až 12 hodín po konzumácii v závislosti od požitých húb.
- Vodnatá hnačka – 3 – 12 hodín od konzumácie.
- Kŕčovité bolesti brucha.
- Malátnosť, únava.
Prvá pomoc:
- Uchovať zvyšky húb, jedla, zvratkov na analýzu.
- Pri prvých neistých príznakoch domáci výplach žalúdka s pridaním absorpčného uhlia.
- Pri pretrvávajúcich či úporných príznakoch kontaktovať lekára prípadne zabezpečiť transport do nemocnice.