V tomto roku sme vyslali záchranárov na pomoc až k 350 pacientom, ktorí mali vážne zdravotné komplikácie po uštipnutí alebo uhryznutí hmyzom – najčastejšie osami, včelami a sršňami (pozn. dáta sú k 4. 8.).

Najmladším ošetreným pacientom bolo ročné dieťa, najstarším 86-ročný muž. Zdravotný stav 152 ošetrených pacientov bol natoľko vážny, že si vyžiadal prevoz do nemocnice. Našťastie, v súvislosti s uštipnutím hmyzom neevidujeme žiadne úmrtie.

Z našich dát taktiež vyplýva, že až 116 ošetrených pacientov malo ťažkosti po uštipnutí osou.

V tejto súvislosti si dovoľujeme pripomenúť základné prevenčné pravidlá. Ak sme na mieste s enormne veľkým výskytom ôs, prípadne v blízkosti osieho hniezda, priestor musíme čo najpokojnejšie opustiť. Neoháňame sa a nerobíme žiadne zbytočné pohyby. Osy útočia najmä vtedy, keď sa cítia v ohrození, preto im na to nedajme zámienku. V prípade útoku bežíme preč, aj niekoľko desiatok metrov. Rovnako reagujeme aj v prípade výskytu včiel alebo sršňov.

Na rozdiel od včely osa žihadlo vytiahne a nezanecháva ho vpichnuté. Ideálne je preto bodnuté miesto umyť mydlom a vodou. V opačnom prípade sa môže do miesta vpichu dostať infekcia a potom musí nastúpiť antibiotická liečba.

Na zmiernenie zdravotných ťažkostí je vhodné použiť antihistaminikum vo forme gélu (kvapiek), ktoré je bežne dostupné v lekárni.

Pozor na situáciu, ak osa alebo včela uštipne v ústnej dutine alebo v oblasti hrdla. Stáva sa to najmä v prípadoch, kedy kvôli nepozornosti hmyz vypijeme s nápojom z neprehľadnej plechovky alebo si ho nevšimneme v pohári. Vtedy bezodkladne voláme na tiesňovú linku 155, kde nám operátor poradí, ako ďalej postupovať. Do príchodu ambulancie ZZS sa snažíme miesto ochladzovať napr. cmúľaním ľadu v ústach, prípadne studenými obkladmi a postupujeme podľa pokynov operátora.

Na tiesňovú linku 155 voláme aj vtedy, ak pacient v minulosti prekonal anafylaktický šok, prípadne, ak sa k opuchu, u dovtedy zdravého človeka, pridružia ťažkosti s dýchaním. Vtedy je potrebná aj okamžitá prvá pomoc. Ak je pacient pri vedomí, sledujeme dýchanie a upokojujeme ho, ak upadne do bezvedomia a dýcha, dáme ho do stablizovanej polohy na bok a sledujeme, či dýcha. Ak prestane dýchať, začneme okamžite s kardiopulmonálnou resuscitáciou (laicky povedané, oživovaním). Operátor tiesňovej linky 155 nás presne usmerní krok za krokom ako postupovať do príchodu záchrannej zdravotnej služby.

Tí pacienti, ktorí sú alergickí na osie alebo včelie bodnutie, by mali v prvom rade dbať na prevenciu a nosiť so sebou adrenalínové pero, ktoré je na lekársky predpis. V prípade potreby jeho aplikácie i v prípade ďalších zdravotných problémov je potrebné bezodkladne kontaktovať linku tiesňového volania 155, kde nám poradia ako ďalej postupovať.