Automatické externé defibrilátory (AED) sú malé prístroje s obrovskou silou, dokážu zachrániť ľudské životy. Na Slovensku ich v týchto dňoch pribudlo až 20, darovala ich zdravotná poisťovňa Dôvera a lokality vybralo Operačné stredisko ZZS SR. Jedno z AED je v Sološnici, prevzali si ho dobrovoľní hasiči a starostka Anna Čermáková.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vedie register AED, aktuálne v ňom evidujeme 1949 prístrojov vrátane ich adries a v niektorých prípadoch aj kontakty na tzv. first responderov. Sú to záchrancovia vyškolení v oblasti prvej pomoci – štátni a dobrovoľní hasiči, aj mestskí policajti. Po výzve z tiesňovej linky 155 dokážu v prípade potreby pomôcť a použiť AED. Ich pomoc využívame vtedy, ak sú záchranári od pacienta s náhlym zastavením srdca priďaleko. Pomôcť však môžu aj nepreškolení záchrancovia. Stačí zavolať na tiesňovú linku 155,  počúvať pokyny operátora a hlasové povely prístroja, ktorý dokáže komunikovať v slovenskom jazyku.

A kedy AED použiť? Vtedy, ak človek, ktorý skolaboval, nereaguje na oslovenie a nedýcha a samozrejme, keď je AED nablízku. O tom nás informuje operátor tiesňovej linky 155 na základe dát z registra. Dôležité je však vždy volať na linku 155, operátor nás sprevádza procesom záchrany, vrátane kardiopulmonálnej resuscitácie – stláčania hrudníka.

Počas uplynulých piatich rokov boli AED úspešne použité vo viac ako 150 prípadoch s náhlym zastavením krvného obehu.