Akútne bolesti brucha a zdravotné problémy, spôsobené alkoholom, patria k tradičným príčinám volaní na tiesňovú linku 155 počas veľkonočných sviatkov. Spolu s nimi aj úrazy, ku ktorým dôjde počas šibačky a oblievačky.

Počas sviatkov si chceme dopriať dobré jedlo. Žiaľ, často sú to vyprážané jedlá, údeniny, či majonézové šaláty. Tie môžu spôsobiť vážne žalúdočné problémy, žlčníkové koliky, či podráždiť pankreas. Preto by sme aj počas sviatkov mali dbať na prevenciu a vyhnúť sa prejedaniu. Jesť radšej s mierou.

To sa týka aj alkoholu. Počas sviatkov záchranári častejšie vyrážajú do terénu na pomoc pacientom, ktorí to prehnali s pitím. Výnimkou nie sú ani opité deti. Vzhľadom na ich citlivejší organizmus môže mať otrava alkoholom u nich až fatálne následky. Počas minuloročného Veľkonočného pondelka pomáhali záchranári na mol opitému 13-dievčaťu v bezvedomí, ktoré muselo byť vzhľadom na vážny zdravotný stav prevezené do nemocnice.

Prvá pomoc pri otrave alkoholom         

Pri ľahšej forme opitosti pomôže prechádzka po čerstvom vzduchu, dostatok tekutín, studená sprcha a vyspať sa. Ak je však opitá osoba v bezvedomí a dýcha pravidelne a dostatočne, treba ju uložiť do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami, kontrolovať, či dýcha a volať na linku tiesňového volania 155. Operátor poradí, ako ďalej postupovať. Ak je však v bezvedomí, nereaguje na hlasné oslovenie a zatrasenie za ramená a nedýcha, okamžite začneme s oživovaním a súbežne kontaktujeme linku tiesňového volania 155. Ak záchranca neovláda postupy oživovania, netreba sa báť – operátor tiesňovej linky telefonicky poradí, ako ho vykonávať.

Prvá pomoc pri zažívacích problémoch

Pri ľahšej forme – nevoľnosti, napínaní na zvracanie alebo zvracaní, prípadne pocite plného brucha a bolesťami v oblasti žalúdka, postačí prísna diéta, jednoducho nejesť. Až po niekoľkých hodinách je vhodný slabý čierny čaj a staršie pečivo. V prípade vážnych problémov – ťažkých kolikových bolestiach, dlhotrvajúcom až hodiny trvajúcom  úpornom zvracaní, je však potrebné vyhľadať lekársku pomoc, prípadne kontaktovať linku tiesňového volania 155