Zdravotným problémom, spôsobených vianočným prejedaním sa a nadmierou alkoholu sa dá predísť a zbytočne tak nezaťažovať preťažených operátorov na tiesňovej linke 155 a záchranárov v teréne. Hovorkyňa Operačného strediska ZZS SR a vedúca Strediska odbornej prípravy Alena Krčová a Margita Vernarcová o tom hovorili v relácii TV Markíza Teleráno. Zdôraznili, že prvá pomoc sa dá zvládnuť pri takýchto ťažkostiach aj v domácich podmienkach, napr. pri bolestiach brucha, spôsobených diétnou chybou, či nevhodnou kombináciou jedál. Postačí diéta, po niekoľkých hodinách staršie pečivo, sucháre a čierny čaj. Pomoc je však potrebné vyhľadať pri úpornej kolike, či dlhotrvajúcom zvracaní. Pri ľahšej forme opitosti pomôže vyspať sa. Pri ťažšej, až otrave alkoholom, je potrebné uložiť pacienta do stabilizovanej polohy, aby sa neudusil zvratkami a pravidelne ho kontrolovať. Ak sa stav nelepší, prípadne nereaguje, je potrebné kontaktovať 155 a operátor poradí, čo ďalej robiť.

Osobitnú kapitolu tvoria počas sviatkov aj úrazy spôsobené nevhodným používaním zábavnej pyrotechniky. Silvester patrí pre operátorov tiesňovej linky 155 a záchranárov k dňom s najvyšším počtom volaní a zásahov. Počas poslednej silvestrovskej noci ich absolvovali záchranári až 1463. Časť z nich sa tradične týkala úrazov, spôsobených alkoholom a nesprávnym používaním zábavnej pyrotechniky,  opitosťou a po novom aj pacientov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.

V tejto súvislosti by sme chceli apelovať na verejnosť, aby dbala na prevenciu a vyvarovala sa tak vážnych zdravotných ťažkostí, aj pomohla nezaťažovať záchrannú zdravotnú službu a unavených zdravotníkov.

Ak už chceme pri novoročných oslavách použiť zábavnú pyrotechniku, mala by byť overená, pred dátumom spotreby a certifikovaná, s návodom na použitie. Takú, ktorá je poškodená, prípadne už zlyhala alebo je podomácky vyrobená, by sme nemali odpaľovať vôbec. Netreba zabúdať ani na to, že pyrotechnika nepatrí do rúk deťom ani osobám pod vplyvom alkoholu.

Počas poslednej silvestrovskej noci pomáhali záchranári 12 pacientom, ktorí sa zranili pri neodbornej manipulácii s pyrotechnikou. Najmladším pacientom bol 9-ročný chlapec, ktorému petarda vážne poranila oči. Práve poranenia zraku, sluchu (perforácia bubienka) a devastačné zranenia horných končatín, najmä prstov, patria k typickým úrazom pri použití pyrotechniky. Častými sú aj popáleniny na tvári, hrudníku aj rukách.

Z dôvodu otravy alkoholom pomohli záchranári v posledný deň roka 33 pacientom, z toho bolo až 6 detí. V Prešovskom kraji sa ťažko opil 12-ročný chlapec a vzhľadom na jeho zdravotný stav musel byť prevezený do nemocnice.