Ak máte potvrdené ochorenie – kontaktujte svojho obvodného lekára. Nie je nevyhnutné domáhať sa vyšetrenia v nemocnici, ani zásahu záchranárov, tí k vám prídu len v prípade naozaj vážneho zdravotného stavu. V prípade pretrvávania teplôt alebo ak sa zdravotný stav nelepší, kontaktujte ho opakovane. Ak sa s lekárom neviete telefonicky spojiť, pošlite suseda, príbuzného, alebo známeho pozrieť sa, či ordinuje – môže byť chorý alebo v karanténe. Mal by ho však niekto zastupovať a táto informácia by mala byť na dverách ambulancie.

Na tiesňovú linku 155 volajte v prípade kolapsového stavu, problémov s dýchaním, napríklad, keď sa neviete poriadne nadýchnuť, prípadne neviete dokončiť vetu, pretože sa zadýchavate. Volajte aj v prípade vykašliavania krvi, bledých (modrých) pier, alebo ak oxymeter pri domácom meraní ukazuje opakovane hodnoty pod 92 percent. Pozor však na správne meranie, môžu ho ovplyvniť umelé, či nalakované nechty, prípadne studené prsty. Pri meraní je dôležité postupovať podľa návodu prístroja.
V každom prípade operátorovi na linke 155 hovorte vždy a za každých okolností len pravdu, aby vedel správne zhodnotiť váš zdravotný stav a pomôcť.
Naďalej sa prosím správajte zodpovedne a dodržiavajte karanténne, aj protiepidemické pravidlá.