29. septembra si pripomíname Svetový deň srdca. Ochorenia obehovej sústavy tvoria najväčší podiel hospitalizácií a postihujú čoraz mladších ľudí, preto je dôležitá prevencia. Riziko kardiovaskulárneho ochorenia môžeme znížiť zdravým životným štýlom, správnym stravovaním s dostatkom vitamínov a minerálov, aktívnym pohybom, znížením stresu a nadváhy. Oplatí sa skončiť s fajčením, pretože už jeden rok po skončení fajčenia sa riziko infarktu zníži o polovicu. Nezabúdajme tiež na preventívne prehliadky, ktoré môžu včas odhaliť niektoré z ochorení.
Až 3226 zásahov na Slovensku uzavreli záchranári v minulom roku s diagnózou infarkt myokardu. K typickým príznakom, pre ktoré volajúci kontaktujú tiesňovú linku 155 alebo 112 a záchranári im vyrážajú na pomoc, patrí silná bolesť za hrudnou kosťou, ktorá môže vystreľovať do celej hornej polovice tela. Má tlakový, pálivý alebo tupý charakter, niekedy vyžaruje do ramien a malíčkovej strany ľavej ruky, do dolnej čeľuste alebo chrbta. Bolesť sa časom skôr stupňuje, a nemení sa so zmenou polohy tela. Postihnutý je spotený, bledý, má sťažené dýchanie, prípadne môže cítiť aj tŕpnutie v ruke. Dôležité je nestrácať čas prevozom pacienta do nemocnice, ale okamžite volať na tiesňovú linku a riadiť sa pokynmi operátora.
Do príchodu záchranárov je potrebné pacienta upokojiť, obmedziť v akejkoľvek ďalšej fyzickej námahe a posadiť na zem k stene. Ak má od lekára predpísané lieky, pomôžeme mu užiť ich. Uvoľníme mu odev, aby sa mu ľahšie dýchalo, vhodné je otvoriť okno, ak sme v interiéri, aby sme zabezpečili prísun čerstvého vzduchu.

Ak sa do príchodu záchranky stav zhorší, znovu zavoláme na tiesňovú linku. Operátor nás bude podľa stavu postihnutého inštruovať k poskytnutiu prvej pomoci napr. ak upadne do bezvedomia a dýcha, uložíme ho do bočnej stabilizovanej polohy. Ak nereaguje a nedýcha, okamžite začneme s oživovaním.