Privolať pomoc je odteraz jednoduchšie. Po týždňoch testovacej prevádzky sme 16. apríla na pôde Ministerstva zdravotníctva SR oficiálne predstavili novú mobilnú aplikáciu 155.sk. Táto užitočná pomôcka dokáže lokalizovať miesto, kde sa nachádza volajúci a pre nepočujúcich ponúka možnosť zaslať núdzovú správu. Aplikácia je bezplatná a funguje na celom území SR.
„Pre operátorov tiesňovej linky 155 je hlavným benefitom to, že aplikácia je priamo prepojená so systémom, v ktorom pracujú. Operátor tak má potrebné informácie o pacientovi vopred, vidí ich a vie s nimi pracovať. Som rád, že vďaka moderným technológiám sa k pacientom dostane pomoc rýchlejšie a efektívnejšie,“ povedal riaditeľ Operačného strediska ZZS SR Juraj Hrehorčák.
Aplikácia 155.sk pomôže v prípadoch, keď sa volajúci napríklad zraní v neznámom teréne či dopravnej nehode a nedokáže presne určiť, kde je, prípadne nemôže kvôli zdravotnému hendikepu rozprávať alebo nepočuje. Stačí podržať ikonu tlačidla po dobu štyroch sekúnd a aplikácia spojí volajúceho s operátorom tiesňovej linky 155. Ten zároveň dostane v dátovej vete informácie o zdravotnom stave volajúceho a súradnice miesta, kde sa nachádza. „Je to významná pomôcka na záchranu života pre ľudí, ktorí sa ocitnú bezprostredne v jeho ohrození,“ zdôraznila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.
Generálnym partnerom aplikácie 155.sk je VšZP.

app155_tk_2